top of page

Sınav Deneyimi - Onur Özgenç (Rheinmetall BMC Defense Industry Inc. (RBSS))


İş hayatına başladığımdan beri proje bazlı işlerde çalıştım. Önceleri danışman sonra da proje yöneticisi görevlerinde bulundum. Geçirdiğim 6 yılın ardından PMP sertifikası almaya karar verdim. Sınava hazırlık sürecine başlamadan önce iyi bir araştırma yaptım ve çalışmaya PMBOK ile başladım. Daha sonra sınava giriş için ön koşul olan 40 saatlik proje yönetimi eğitimi aldım. Bu eğitim sürecinde PMP Deneme ile de tanıştım. Sınava girmeden çeşitli kaynaklardan yaklaşık 2500 civarı soru çözdüm, bu kaynaklardan Türkçe olanı sadece PMP Deneme'ydi. Kullandığım diğer bir önemli kaynak da RITA Exam Prep kitabıydı.


Kurs sonrası önce elimdeki RITA 8. versiyonda konulara çalışmadan direkt konu sonu testlerini çözdüm. Daha sonra eksiklerimi çıkararak edindiğim RITA 9. versiyonda konulara çalışmaya başladım. Ancak bu sefer konu sonu testlerini en sonda kitap bitince toplu bir şekilde çözdüm. Bu noktadan sonra tek hissettiğim daha fazla soru çözmem gerektiği ve özellikle 200 soruluk tam sınav denemesi çözmekti. Udemy ve PMP Deneme'den toplamda 4 tane tam test çözdüm. Ancak Udemy'den aldıklarımdan çok memnun kalmadım. Belki ben doğru sınavları seçememişimdir ama sorular sınavın aksine aşırı ezbere dayalıydı. Bu sorulara ek olarak Oliver Lehmann'ın 175 soruluk denemesini çözdüm. Ancak bunlar da bana biraz eski tip sorular geldi. Sınavda da Oliver Lehmann'a benzer çok soru ile karşılaşmadım.


Bence sınava hazırlanırken çok önemli iki nokta var. Birincisi sistematik bir çalışma diğeri ise olabilidiğince kısa bir zamanda sınava girmeye hazır olmak. Sistematik çalışmadan kastım önce konuları anlayarak çalışmak sonra da bol soru çözümü. Tabiki bu sınava hazırlanan herkesin çok değerli profesyonel tecrübeleri var ancak PMI’ın beklediği metodolojiyi anlamak ve geçmiş tecrübelerimizle tam olarak örtüşmese de PMBOK standardına göre uygun olan seçeneği bulmak önemli. Benim toplam sürecim yaklaşık 3 ay sürdü. Hedefim 2 ayda bitirmekti ve gerçekten sınava girmeden bu sürecin daha fazla uzaması durumunda motivasyonumu kaybedeceğimi hissetmeye başlamıştım. En çok zorlandığım ve emin olamadığım konu ise sınava benzer soru bulmaktı. Çözdüğüm soruların sınavda çıkacak olanlara yakınlığından emin olamıyordum. Sınav sonrası daha net görüyorum ki PMP Deneme ve RITA'da çözdüğüm sorular sınavdakilere çok benzerdi. Özellikle son gelen güncellemelerle PMP Deneme gerçek sınavda sunulan her özelliğe sahip iyi bir PMP sınav simülatörü. Ayrıca sınav sonu sonuç raporları da hangi konu başlığında eksiğiniz olduğunu gösterecek ve hatalı sorularınızı kolayca görmenizi sağlayacak şekilde. Ayrıca deneme sınavı yapıp sonucun sadece doğru yanlış sayısı olarak değerlendirmek biraz eksik bırakabilir. Hangi bilgi alanı ve süreç grubundan ne kadar yanlış yaptığımı ve eksiklerimi çözdüğüm sınavlardan sonra analiz ettim.


Sınavda bana enteresan gelen bir şey de neredeyse hiç etik soru gelmemesiydi. Genelde yoruma dayalı özellikle değişim yönetimi ve iletişim yönetimi ağırlıklı sorular geldiğini söyleyebilirim. Çok fazla hesaplama ya da karmaşık formül gerektiren soru yoktu. Bunların yerine matematiksel sorular daha çok bu değerlerle ne ifade edildiğini soruyordu.


Sınavda hiç mola vermeden 200 soruyu bitirdim. Bitirdiğimde yaklaşık 50 soruyu tekrar gözden geçirmek üzere işaretlemiştim ve 1 saat 15 dakikam kalmıştı. 10 dakika kadar mola verdim ve son 1 saatte işaretlediğim 50 soruyu gözden geçirdim. Yaklaşık 40 dakika kala tamamen bitirmiştim sınavı. Sınava girmeden önce genelde ucu ucuna bittiğini duymuştum ancak benim erken bitirmemin çözdüğüm tam deneme sınavları sayesinde olduğunu düşünüyorum. Sadece bol soru çözmek değil 4 saat oturup 200 soru çözerek sınava psikolojik ve fizyolojik olarak da hazır olmak işime yaradı diyebilirim.


Sınavda Türkçe dil yardımı aldım ancak Türkçe soruları sadece bilmediğim kelimelere ya da emin olamadığım cümlelere bakmak için kullandım. Soruları İngilizceden okudum ve gerekmedikçe Türkçe kısma hiç bakmadım. Bu da zamanı iyi kullanmak adına önemli bence. Türkçe yardımın işe yaradığı yerler oldu ama iki taraftan birini seçip gerekmedikçe diğer dile bakmamak önemli. Umarım bu konular PMP sınavına hazırlananların işine yarar. Son olarak bu süreçte hiç bir yardımını esirgemeyen Sadık Nazik hocaya ve emeği geçenlere teşekkür ederim.


https://www.linkedin.com/in/ozgenconur/

bottom of page