top of page

PMP SINAVINA NASIL HAZIRLANMALIYIM?

Project Management Professional (PMP) sertifika sınavına hazırlık sürecinde öğrencilerin sıklıkla sorduğu sorulardan birisi Sınava Nasıl Hazırlanmalıyım? sorusu oluyor. PMP sınavı kolay bir sınav değil, doğal olarak disiplinli çalışma gereğini de beraberinde getiriyor. Bununla birlikte konuları anlayan ve bolca soru çözen adayların sertifikayı alamaması için bir neden bulunmuyor.




PMP sınavları bilindiği gibi PMI'ın Project Management Body of Knowledge (PMBOK) kitabı baz alınarak yapılıyor. PMBOK'ın en güncel versiyonu Ağustos 2021'de yayınlanan 7.versiyon. Bununla birlikte sınavda artık 6.versiyondan da sorular geliyor. Adayların eğitim almadan veya eğitime başlamadan önce bu kitapları edinmelerini ve içeriğini hızlıca gözden geçirmelerini tavsiye ediyorum. Bu noktada önemli olan konuların anlaşılması değil, kitapta yer alanlar ve süreçlerin nasıl tanımlandığı hakkında bilgi sahibi olunmasıdır.


2.aşamada sınava girebilmenin ön koşulu olan en az 35 saatlik eğitimi almak geliyor. Kitabın yapısı hakkında önceden bilgi sahibi olduğunuzdan dolayı derste anlatılanları anlamanız daha kolay olacaktır.


PMI'ın da sıklıkla belirttiği gibi sınavda yer alan konular PMBOK ile sınırlı değil. Dolayısıyla sınava çalışırken yardımcı kaynaklardan faydalanmak önem taşıyor. Bu konudaki en iyi kaynaklardan birisi olan 10. versiyonu yeni yayımlanan RITA's PMP Exam Prep kitabı, size eksik kalan konularda yardımcı olacak aynı zamanda içerdiği 400'den fazla soru ile gerçeğe yakın soruları deneyimlemenize katkı sunacaktır.



Sınavda başarılı olabilmenizi sağlayacak diğer bir konu da farklı tipte sorular çözmenizdir. Sınavı başarılı şekilde geçen ve sertifika almaya hak kazanan adayların 2000-3000 arası soru çözdükleri ifade edilmektedir. Sınavda karşınıza çıkabilecek farklı senaryolara veya konulara hazırlıklı olabilmeniz için soru çözümü kritik önem taşımaktadır. Bu konuda PMP DENEME'nin 500'e yakın benzersiz soru arşivinden ve eksikliklerinizi raporlayan "Rapor ve Performans Sistemi"nden de faydalanabilirsiniz. Çalışmanızın son aşamalarında yeterli başarı düzeyini yakalayamadığınız bilgi alanlarına (knowledge area) yoğunlaşmanız başarı şansınızı artıracaktır.


Hazırlık aşamasında dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da çalışmaya ara verilmemesidir. 3 gün, 1 hafta gibi kısa süreli aralar sorun oluşturmasa da 1 ay ve üzeri ara vermeler bilgilerinizin tazeliğini yitirmesine, konuları hatırlamak için yeniden efor sarfetmenize neden olacaktır. O nedenle sınava hazırlanırken takviminizin yoğun olduğu zamanlar yerine nispeten daha rahat olduğunuz zamanları hedeflemeniz efor kaybınızı minimize edecektir.


Özetleyecek olursak;

1-Eğitimi almadan önce PMBOK ve içeriği hakkında bilgi sahibi olun. 2-Minimum 35 saatlik PMP hazırlık eğitiminizi alın. 3-Yardımcı kaynak kullanın. (önerim RITA'dır) 4-2000-3000 arası soru çözün. 5-Sınava bilgileriniz tazeliğini kaybetmeden girin. 6-Mutlu haberlerinizi sevdiklerinizle paylaşın:)

Başarı dileklerimle...

bottom of page