top of page

Sınav Deneyimi - Suat Özkaya (Orhan Holding)


Öncelikle belirtmek lazım ki gerçekten projede görev almamış veya proje yönetmemiş (en azından bütçe, zamanlama, kapsam anlamında bir yönetim) birinin sınava hazırlanması ve PMI mantığını anlaması zor olacaktır. Ben çalışırken her bilgi alanında (knowledge area) sürekli ilgili tecrübelerimi gözümün önüne getirip bağlantı kurdum. Profesyonel hayatımda neleri PMI'a uygun yaptım, yapmadım ve yapmış olsam ne fark olurdu gibi ilişkiler kurmak konuları özümsemeyi kolaylaştırıyor.


İş tecrübemden bahsetmek gerekirse; 14 yıldır üretim sektöründeyim, 10 yıldır otomotiv sektöründe proje mühendisi ve proje lideri, şefi ve yönetici olarak çalıştım. Atölye ve tesis kurulumu, taşıma, devreye alma, start-up, ve bunların şartname/etüt/imalat işlerinde uzmanım. Endüstri ve otomotiv mühendisiyim, sınava İngilizce kaynaklardan hazırlandım.



Nasıl hazırlandım, hangi kaynakları nasıl kullandım?


-Zorunlu Eğitim: Sadık hocanın eğitimi :)

-Rita

-Internet

-PMBOK

-PM Fastrack

-Internetteki deneme sınav soruları (OliverLehmann, Headfirst, vs)

-PMP Exam Prep, Scordo


Eğitim:

Eğitimden önce PMP ve metodolojisi hakkında hiç bir fikrim yoktu. Eğitimin amacı: 'PMP genel mantığını ve ana hatlarını, bilgi alanlarının ana fikrini anlamak'. 35 saatlik bir eğitime girip oradaki taze bilgilerle sınava girip geçmek hayal, sakın bunu yapmayın! Amaç, neler dönüp bittiğini sezmek ve daha sonraki çalışmaları buna göre şekillendirmek.


Eğitimden sonraki 1,5 ay boyunca çok yoğun bir çalışma dönemim olduğundan PMP ile hiç ilgilenemedim.


Rita:

Eksilerinden başlayalım; tam bir Amerikan kitabı, tane tane anlatıyor ve bu bir çok yerinde beni çok sıktı çünkü hiç akıcı bulmadım. Kitabın formatı çok kötü, doğru düzgün tablo yok, akış şeması yok; hangi konu başlığındayım, hangi alt başlıktayım okurken kopuyorsunuz. Adam akıllı bir elden geçmesi lazım, namına yakışmıyor. Başka kitap bakmadığım için kıyaslama yapamıyorum, ancak bir çok yabancı yorumlarda HeadFirst'in daha akıcı ve anlaşılır olduğunu okudum. Her neyse, olumlu yönleri ise elinizde başka kaynak (internet, Pmbok) yoksa her şeye dair bir başucu kaynağı olarak kullanabilirsiniz. (Not: Rita'nın 'proses map'ini ezberlemeye çalışmayın. Ezberlenmesi gerektiğini düşündüğüm yerleri yazacağım, sınav ezber sınavı değil zaten) Her bölümün sonundaki sorular kaliteli ve sınava yakın. Her bölümü çalışıp mutlaka çözün. Kitaptaki tablo doldurmaları ben yapmadım, ama doldurulmuş hallerine baktım, bu da güzel yanlarından biri.

Eğitimden sonraki iş yoğunluğunu atlatınca kitabı bir kez okudum ve her bölümün arkasındaki soruları çözdüm, not almadım, sadece ana fikri anlayıp tecrübelerimle ilişkilendirerek, çok detayına girmeden ezber yapmadan okudum. Bu sırada PMBOK elime hiç almadım, takıldığım yerlerde internetten baktım, https://pmstudycircle.com ve Youtube'da güzel açıklamalar ve kıyaslamalar var.


PMFastrack:

Rita'yı hızlıca bitirir bitirmez buradan 100'er soruluk deneme sınavları yapmaya başladım, ilk başta %65-%70 civarında yaptım. sadece hafta sonları 2 adet 100'er soruluk yaptım. Haftaiçi iş yerinde telefonuma "PMSteps" diye bir uygulama kurdum ona baktım, tavsiye ederim; bir de "PMP Exam Prep" adında var, ancak çok soru çözdükçe fark ettim ki bu adamlar fastracktteki soruları alıp uygulama yapmışlar ve PMBOK4 zamanından kalan sorular var, yani adı değişmiş prosesler falan vardı sorularda.


Her neyse, her 100 soruluk sınav sonunda tüm soruların üstünden geçtim, bu esnada bilmediğim kavramları ve tam anlamamış olduğum prosesleri hemen not aldım. Hafta içi akşam veya çay çorba molasında internetten bunlara baktım. Bunun için küçük bir not defteri edinin.


2 ay bu şekilde düzenli 100 er soru çözdüm. Zamanla eksikliklerimi giderdikçe ve soru tarzlarına alışınca %80 -%85 civarı yapmaya başladım.


Sınavdan 2 gün önce son yaptığım 200 soruluk sınavda %84 çıktı. Gerçi sorular hep aynı havuzdan olduğu için bir kısmını otomatik yapıp geçmeye başlıyorsunuz :)



Internet:

Anlamadığım kavram ve prosesleri internette araştırarak ve Youtube'da izleyerek tamamladım. Şu site çok iyidir gibi bir şey diyemem ama belli bir konuda çok akıllıca verilmiş ipuçları olabiliyor, çay içerken internete çok baktım. Örneğin; "configuration management" net olarak ne Rita ne de PMBOK dan anlayamadım, Youtube'dan öğrendim (projex academy adlı bir kanal var, güzelce açıklıyor kavramları, ondan 5 - 6 video izlemişimdir)


PMBOK:

Bu öyle ele alınıp okunacak bir şey değil boşa vakit harcamayın, sadece referans kitap. Appendix kısmının çıktısını alıp bir kez ona baktım, burada genel bir özetin geçiliyor.


Eksiklerimi çalışırken kafama takılan yerler için açıp baktım. Örneğin, bir proses şu çıktı (output) verir deniyor, ama sebebini anlayamıyorsunuz, bu durumda PMBOK hepsinin tek tek ve ne ilişki sebebiyle olduğunu açıkladığı için yardımınıza koşuyor.


PMBOK özeti nedir derseniz: her bir prosesin amacı nedir, hangi girdiler - araç & teknikler - çıktılar (input -TT - output) ne ilişki sebebiyle bu prosese dahildir onu açıklıyor.

Ha bir de, PMBOK arkasındaki sözlüğe göz atın, eksiklerinizi görün ;)


Internet Soruları:

İş yerinde fırsat oldukça çözdüm, bunların hepsi çok kaliteli değil, Oliverlehmann iyi, Headfirst iyi, bir kaç iyi daha vardı. Rita seviyesi ile karşılaştırınca anlıyorsunuz zamanla. PMStudyCircle mesela iyi site ama ücretsiz (free) soruları işe yaramaz, ezber ve tanım soran sorular işinize yaramaz. Gerçek sınavda bu çok az, neredeyse hep bir durumu yorumlamak ve PMI mantığıyla yanıt vermeniz gerekiyor.


PMP Exam Scordo:

Bulabilirseniz işinize yarar. Formda kalmak için kullanılabilir, soruların açıklama yanıtları var.


Rita again :)

Sınava 2 hafta kala, eski dost ritayı tekrar elime alıp, her akşam bir bölümü hızlıca göz atıp bölüm sonu soruları tekrar çözdüm, amaç öğrenmek değil, hafızamı pekiştirmek ve tekrar hatırlamak.


Şunu tekrar belirteyim, bence çalışması zor ve gereksiz uzun anlatan, sıkıcı bir kitap. En iyi yanı sorularının kalitesi. HeadFirst'ün de çok seveni var ve daha akıcı, eğlenceli olduğunu çok okudum.


PMFastrack sorularının gerçek sınava çok yakın olduğunu düşünüyorum, orada %80 vardığınız anda sınava korkmadan girin.


Ezberlenecek kısımlar

Sınav bir şeyleri ezberleme üzerine değil, anlama ve yorum yapma temelli ancak aşağıdaki noktaları bilmelisiniz. Ne bunlar derseniz? Tabi ki öncelikle EV (earned value) hesapları ve matematiksel formüller; beta dağılımı, kritik yol hesaplama vs. Bunların hepsinin bol bol internette yazısı ve videosu var, Rita'ya boğulmayın. ITTO 'ları ezberlemeyin, harcadığınız vakte değmez, proseslerin amacını kabaca anladıysanız işinize yarar. Ben sadece proseslerin çıktılarına biraz yoğunlaştım.


Proses sıralaması olarak sadece planlama da 'Scope->Time->Cost Management' ve içlerindeki proseslerin sırasını ve bir de 'Risk Management' kısmındaki proseslerin sırasını ve ne sebeple bu sırada olduğunu bilin.


Sınav Tecrübelerim

Şubat ayında İzmir'de girdim, girişte her şeyi bir dolaba bırakıyorsunuz, gözlüğünüz dahi kontrol ediliyor, benden başka kimse yoktu. Daha iyi kontsantre olmak isterseniz kulaklık isteyebilirsiniz.


Hazırlık sürecim tamamen İngilizce idi ancak ben yardımcı dil olarak Türkçe seçtim. iyi ki de seçmişim, bir noktadan sonra dikkati toplamak zorlaştı ve Türkçe devam edip gerektikçe İngilizceye döndüm. Son yarım saat oturmaktan da yoruldum ve 5 dakika mola verip yüzümü yıkadım. Çıkış girişte aynı kontrol prosedürleri tekrarlanıyor. Mutlaka 200 soruluk deneme sınavları yaparak kendinizi hazırlayın. Sınav ara yüzü anlaşılır ve kullanımı kolay diyebilirim. EV ve kritik yol, float hesaplarında kağıt kalem tecrübenizi arttırın.


Sınav bittiğinde sonucunuz da belli oluyor, sınav anında ne seviye yaptığımı hissedemedim ama ben her alandan 'above target' puan aldım.



Özetlersem;

  • Sürekli okuyup detayda boğulmayın, ezberlemeyin.

  • 47 prosesin ana fikri ve amacını bilmeli (ITTO ezbere gerek yok)

  • Konuları tecrübelerinizle bağdaştırarak PMI gibi düşünmeye başlayın.

  • Hemen sürekli soru çözmeye geçin, soru çözdükçe boşluklarınızı not alıp onların üzerine gidin.

  • Bunu düzenli 2 ay yaptığınızda hem eğlenceli bir şekilde çalışmış olacaksınız, hem de sınavı rahatlıkla geçeceksiniz.

  • PMBOK un arkasındaki sözlükteki kavramların çoğunu anlamış olun


Son olarak, soruları yanıtlarken şu hep aklınızda bulunsun "Bir proje yöneticisi HER ZAMAN önce durumu anlamalı ve etki (impact) analizi yapmalı, sonra aksiyon almalı." Bu tarz çok soru vardı sınavda.



bottom of page