top of page

Sınav Deneyimi - Burcu Cengiz (Bilge Adam)


Herkesin tahmin edebileceği gibi 35 saatlik PMP eğitimini alarak işe başladım. Eğitimin bitmesinin verdiği rehavetle ve iş yoğunluğu nedeniyle 2 ay gibi bir süre açıkcası PMP işini bir kenara bıraktım. Ama hazırlanan arkadaşlara tavsiyem tabi ki eğitim bitiminde direk çalışmalara başlamalarıdır. Çünkü konuları eğitimde çok iyi anladığımızı düşünsekte bütün resme baktığımızda işlerin biraz karıştığını hissedebiliyoruz.


Çok fazla konu ve detay olduğu için konular arasında bağlantı kurmakta zorlandığım zamanlar oldu. Hangi aşama hangi sürecin içerisinde hangisi hangisinden sonra geliyor vs gibi kavramları oturtmaya çalıştım. Kendi mantığınızı bir kenara bırakıp olaya PMI gözünden bakmayı öğrenmeniz gerekiyor.

PMP sınavında başarılı olmak istiyorsak Rita, PMBOK ve HeadFirst kitaplarını edinmemiz gerekiyor. Ben öncelikle işe PMBOK ile başlamaya karar verdim. Ancak kitaba bir süre çalıştıktan sonra olaydan kopmaya başladığımı ve bu kitabın bana uygun olmadığını düşündüm ve PMBOK kitabına çalışmamaya karar verdim. Tabi ki bu benim tercihim oldu. Çalışacak olan arkadaşlara tavsiyem bu kitabı en azından incelemeleridir. Sonrasında HeadFirst ile devam ettim. Bu kitap çok daha akıcı ve güncel örneklerle anlatım yaptığı için başlangıçta konuları oturtmanızda oldukça faydalı oluyor. Ancak HeadFirst ile ilgili de şunu söyleyebilirim konular çok daha yüzeysel. Ritaya çalışmaya başladığınzda bir çok konunun detayının HeadFirst'te bulunmadığını anlayacaksınız.


HeadFirst ne kadar anlaşılır ve rahat bir kitap olsa da bu sınav için yetersiz. Mutlaka Ritaya da çalışmanızı tavsiye ederim. Bir iki ay boyunca konu çalıştım ve her chapter sonunda ilgili konunun sorularını çözdüm. Konuları tamamladıktan ve tamamen özümsedikten sonra deneme çözmeye başladım. Bol bol soru örnekleri ve denemeler edindim. Sınava 1-1.5 ay kala sadece soru çözümü yaparak ilerledim. Gerçek sınavda süreyi ayarlamak önemli olacağı için soru çözümlerini süre tutarak yapmanızı tavsiye ederim. Bol bol soru çözerek farklı tip soruları ve senaryoları görmeniz faydalı olacaktır. Cevap anahtarına göre hata yaptığım soruların doğru cevapları üzerinde fazlasıyla durdum. Neden nasıl gibi soruları sorarak doğru yanıtları aradım ve daha sık hata yaptığım konulara tekrar dönüp çalıştım. Sınava girmeden önce yaklaşık 2500-3000 arası soru çözdüm diyebilirim. Soru çözümü yaptıkça doğru sayılarımın arttığını gördüm. Ancak doğru yanlışlarınızı analiz ederken sınavda daha fazla yanlış çıkaracağınızı düşünerek kendinizi hazırlayın. Son dönemlerde 200 soruda 10 yanlışa kadar düşürdüm sonuçlarımı. Ancak gerçek sınavda daha fazla yanlış çıkardım diyebilirim. O yüzden doğru yanlış sayılarınızdan emin olduktan sonra sınava hazır hissettiğinizde girmenizi tavsiye ederim.


Sınav kısmına gelecek olursak sınavda doğru bir dağılım yapılmadığını düşünüyorum. Bana çok fazla tedarik sorusu gelmişti. O yüzden bu konudan çok fazla soru gelmez şu konulara daha az önem vereyim gibi çıkarımlar yapmamanızı öneririm. Gerçek sınav rahat ve stressiz ortamınızda süre tutarak soru çözdüğünüz gibi tabi ki olmuyor. Ancak benim yine de tüm sorular bittiğinde 15 dakikam artmıştı. Bu süreyi emin olmadan yaptığım sorulara ayırdım ve üzerinden geçtim.


Genel olarak şunu söyleyebilirim bu sınav, özellikle ilk seferde başarı ile ayrılmayı hedefliyorsanız, emek harcamadan ve zaman ayırmadan başarılı olunabilecek bir sınav değil. O yüzden eğitim alarak direk sınava katılmanızı tavsiye etmem. Ama tabi ki vakit ayırdığınızda da başarıyı yakalayacağınızı unutmayın.

Emekleri için hocalarıma teşekkür eder, sınava girecek olan arkadaşlara başarılar dilerim.


bottom of page