top of page

Sınav Deneyimi - Serper Aslan


Uzun zamandır PMP sertifikasını almak istiyordum. Proje yönetimi ile ilgili iş hayatında tecrübem olmasına ve akademik eğitimim sırasında bu alanda birtakım dersler de almama rağmen, hazırlanmak için gerekli iradeyi maalesef son zamanlarda gösterebildim.


İlk başlarda PMBOK 5. Baskı Türkçe versiyonu ile bir süre çalışmayı denedim ama faydası olmadı. Bu yüzden bir kurs almam gerektiğine karar verdim ve Temmuz ayı sonundaki kursa katıldım. Kurs eğitmeni Sadık Bey’in ders anlatımı ve konuları açıklamaları oldukça iyiydi, ayrıca derslerde altını çizdiği yerleri not ettim, ki bunlar da sınavda karşıma çıktı. Kurs sırasında, daha önceleri PMI süreç mantığını anlamadığımı fark ettim (örneğin süreç grupları ve birbirleri arasındaki ilişkiler, girdiler, çıktılar ile araçların ve tekniklerin kullanımı vb.) O yüzden sınav için ilk tavsiyem öncelikle bazı kitaplarda da “PMI izim” olarak bahsedilen PMI mantığını anlamaları olacaktır.


Kursun ardından, çalışmalarıma kurs notları ile başladım. Bu esnada internette birtakım araştırmalar da yaptım. Özellikle çözmek için soru örneklerini taradım. Çalışma stratejim; her süreç grubunu kurs notlarından çalışıp diğer konuya geçmeden RITA’nın kitabındaki ilgili yerleri okumak böylece konuları iyice özümsemek ardından da RITA ile PMPDeneme sayfasındaki soruları çözmek oldu, çalışmam da hep bu şekilde ilerledi.


Aslında öncesinde başka kaynaklara da göz gezdirdim ama açıkçası beğenmedim. Sadece anlamadığım yerler ile ilgili araştırmalar yaptım, kurs eğitmenime elektronik posta ile sorular sordum. Çalışmalarım esnasında sınav sürecini başlatmaya karar verdim, fakat ilk başta PMI auditini geçmek zorunda kaldım (PMI politikası gereği belli sayıda ki başvuranı rastlantısal olarak seçerek adaydan ilgili dokümanları talep ederek ve bunları kontrol etmektedir). PMI audit sürecinde Sadık Bey’in yardımı ve rehberliği çok işime yaradı. (buradan kendisine bir kez daha teşekkür ediyorum) Bu sayede süreci başarıyla geçtim. Ardından, konuları bitirip hazır olacağıma inandığım bir tarihe sınav randevusunu aldım. Sınavı İngilizce ile beraber Türkçe dil desteği ile talep ettim.


Tüm konuları bitirdikten sonra son günlerde PMPDeneme sayfasındaki genel sınavı tamamladım, ayrıca 200 soruluk bir sınav simülasyonu çözdüm. (toplam da yaklaşık 700-800 civarında soru çözdüm) Sonuçlara baktığımda genel olarak hazır olduğumu gördüm, sadece sık hata yapıp unuttuğum yerleri, bir daha gözden geçirdim.


Sınavdan bahsedecek olursam; sınava Ankara Amerikan Kültür'de girdim. Oradaki altyapı oldukça iyiydi, sınavda kullanmak için kalem kâğıt ayrıca kulak tıkacı ile kulaklık sağladılar o yüzden dikkatimi dağıtacak hiç bir şey yoktu. Sınavda belli durumlar anlatılarak proje yöneticisinin ilk yapması gereken şey nedir tarzında yorum soruları çoktu. Bunun dışında yukarıda bahsettiğim, sık hata yaptığım için tekrar gözden geçirdiğim kısımlara benzer sorular vardı sınavda, ancak bu sefer doğru çözdüğüme inanıyorum (kısa bilgi: bir durumun anlatılıp, süreci yorumlayıp ona göre hangi araç veya tekniğin kullanılmasının uygun olacağı şeklinde sorular). Sınavda sayısal sorular (kazanılmış değer, iletişim kanal sayısı vb) vardı ancak oldukça kolaydı, daha çok proje başlangıç ve kapanış süreç grupları ile ilgili yorum sorularında zorlandım diyebilirim.


Bunun dışında, sınava gireceklere, eğer dil seviyeleri yeterli düzeyde ise kesinlikle İngilizce girmelerini tavsiye ediyorum. (artı Türkçe dil desteği olabilir) Bazı sorularda çevirilerde tutarsızlıklar tespit ettim o yüzden cevap verirken İngilizceyi dikkate aldım. Toplam 4 saatlik sınav süresinde, yaklaşık bir saat kala soruları bitirdim, on beş dakika mola aldım, ardından işaretlediğim soruları bir daha çözdüm ve sınavı tamamladım.


Sınavın ardından geçmişe bakıp çıkardığım dersleri paylaşacak olursam; öncelikle sınav için kesinlikle özverili ve düzenli bir çalışma şart. Bunun dışında, sınavı above target olarak geçmiş olmama rağmen aslında daha fazla soru çözmem gerektiğini anladım. Sınava gireceklere de kendilerini riske atmamak için bol bol soru çözmelerini öneriyorum. Yararlandığım kaynaklar içinse; PMPDeneme sitesindeki sorular oldukça başarılı ve gerçek sınav sorularına çok benzediğini anladım. Sınava girecek herkese RITA'nın kitabına da muhakkak bakmalarını tavsiye ediyorum. Özellikle Rita’nın süreç şemasını (rita process chart) iyice akılda tutmakta fayda var ben çok faydasını gördüm. Kitap bence sadece iki noktada kötü, birincisi konuları uzatarak anlatması bu okuyucunun dikkatini dağıtıyor, ikincisi ise süreçlerde kullanılan araç ve teknikler hakkında biraz zayıf ama bunun dışında oldukça faydalı bilgiler ve tüyolar sağlıyor. Ayrıca diğer bir ürünü olan fast track'i de temin edip soru çözmek iyi olur çünkü bu bire bir sınav simülasyonu şeklinde ve soruları kaliteli. PMBOK içinse bence sadece anlaşılmayan yerlerde başvurulmalı.


PMP sertifikasını almak benim için uzun ve yorucu bir yolculuk oldu ama sonunda çalışmamın karşılığını aldım.


bottom of page